מידע טכני על תאורה לבית
מידע מקצועי
איך לבחור תאורה לבית?
-
תחילה נאמוד את גודל החלל: חללים גדולים יותר דורשים הספקים גדולים יותר ומקורות הארה רבים יותר כדי להימנע מהצללות ועל ידי כך ליצור את הפיזור המקסימלי של האור
-
נגדיר את המטרה של החלל והמטרה שלשמה אנחנו רוצים את התאורה לחלל - חללי עבודה דורשים עוצמת תאורה חזקה יותר וחללים אחרים יכולים לסתפק בפחות
-
גוון התאורה הדרוש: נהוג לבחור גוון תאורה בהיר יותר לחללי עבודה ולעומת זאת לקוחות רבים בוחרים גווני תאורה חמים יותר לשאר חללי הבית. ככל שהטמפרטורה נמוכה יותר כך הגוון צהוב יותר וככל שהטמפרטורה גבוהה כך הגוון בהיר יותר - 3000K -גוון חם ולעומת זאת 6000K הוא גוון לבן קר
- לבסוף נתייחס לנתון שנקרא לומן ( LUMEN ) והוא מתאר את כמון התאורה שמופקת מגוף התאורה.
לרוב גופי תאורה עם הספק יותר גבוה (וואט WATT) מכילים יותר לומנים ובעצם מאירים יותר חזק.
הסבר כללי על גווני תאורה
מהתמונה אפשר לקבל את הרושם הכללי על ההבדלים בין גווני התאורה אבל חשוב לדעת שהמסך לא יכול להעביר את הגוונים בצורה מדוייקת וכמובן שהתמונה נועדה כדי לתת רושם כללי בלבד.
גוון אור לבן (קר כ-6000K) נוטה יותר לגוונים לבנים המזכירים גוונים כחולים והם נוטים לתת תאורה יותר חזקה והוא דומה לגוון אור של הפלורסנטים של פעם. נהוג להשתמש בגוון התאורה הזה להארת חוץ ומשרדים.
גוון אור אמצע (ביניים - כ-4000K) הוא גוון אור לבן טבעי והוא אור לבן שדומה לאור הטבעי של השמש בשעות הבוקר. הוא נחשב גוון אור לבן טבעי ולקוחות מעדיפים אותו להארת מטבחים, מקלחות ומשרדים
גוון אור חם (צהוב כ- 3000K) הוא גוון אור חם הידוע כגוון אור נעים יותר שמזכיר את נורות ההלוגן של פעם. הוא הגוון הנפוץ יותר לחללי מגורים כלליים. הגוון מזכיר את גווני השמש בשעות אחר הצהריים עד השקיעה.
גוון אור פחם (כתום כ- 2000K) גוון התאורה הזה דומה לגוון של להבה של אש והוא נחשב יותר דקורטיבי ופחות מאיר
הסבר כללי על עוצמות תאורה נפוצות לבית
עוצמת התאורה הממוצעת (שרוב אנשים קונים ) היא כ3-5W למטר מרובע לסלון.
כ2-4w למטר מרובע לחדרי שינה ופינות אוכל
כ5-8W למטר מרובע למטבח, חדרי אמבט ומרפסות,
תאורת חוץ : לרוב משתמשים בכ5-10 וואט למטר מרובע .
ההסברים נוגעים ללדים הנמכרים בלד תאורה ומרכזים את נתוני הקניה של הלקוחות שלנו.
המידע הוא כללי וכמובן שלכל לקוח יש את ההעדפות האישיות, זו בחירה אישית ואין כלל שתופס לכל האנשים.
אורך חיים של לד
לרכיבי הלד יש אורך חיים של כ 15,000-50,000 שעות עבודה ( אם מפעילים את הנורות כ12 שעות ביום מדובר בטווח של 8-11 שנים! ), ובניגוד לנורות ליבון או נורות פחם נורות הלד לרוב לא מפסיקות לעבוד בפעם אחת אלא דועכות לאורך זמן כך שיש המון זמן להערך להחלפתן .
כמובן שכמו כל מכשיר אלקטרוני וחשמלי אורך החיים שלו מושפע מעוד המון פרמטרים כמו איכות הזנת החשמל ( עליות ונחשולי מתח ) וכמובן טמפרטורת העבודה שלהם ( סביבת עבודה לא חמה תתרום לאורך החיים של גופי התאורה )
חיסכון בחשמל
בעזרת טכנולוגית הלד אפשר להגיע לחיסכון של עד 90% בהוצאות החשמל שזה המון כסף בהתחשב בכך שהוצאות החשמל של משפחה ממוצעת על תאורה הן די גבוהות.
תאורה דקורטיבית
כיום אנו מוקפים במבחר ענק של גופי תאורה דקורטיביים לרבות: מנורות תלויות, צמודי תקרה ונברשות (שנדלירים).
עד לשנים האחרונות נאלצנו להתפשר על נורות בזבזניות בחשמל כדי לקבל תאורה דקורטיבית מרשימה אבל היום יש תחליף חסכוני המתבסס על טכנולוגית הלד כמעט לכל נורה ולכן כבר לא צריך להתפשר ואפשר לחבר נורות לד איכותיות וחסכוניות ועדיין לקבל תאורה איכותית ואפילו עוצמתית.
בנוסף ניתן למצוא מגוון רחב של גופי תאורה דקורטיביים המבוססים על לד מובנה בתוך גוף התאורה ובהם לא צריך להתקין שום נורה אלא רק לחבר לחשמל, לרוב גופי תאורה בעלי רכיבי לד מובנים הם הרבה יותר איכותיים, בעלי אורך חיים גבוה ומאירים יותר חזק ביחס להספק שלהם.
ספקי כוח
עד השנים האחרונות היה נהוג להשתמש בספקי כוח המספקים זרם חילופין (AC), אולם כדי להשתמש בנורות לד יש צורך לחבר להם ספק כוח בעל זרם ישר ( DC ).
חיבור ספק כוח בעל זרם חילופיןן( AC ) לנורות לד יקצר משמעותית את זמן העבודה שלהן.
חישוב ההספק נעשה ע"י נוסחה פשוטה: מתח*זרם=הספק ואם נרשום זאת בצורה שונה אז:Volt*Amper=Watt
למשל:
הספק |
זרם |
מתח |
48W |
2A |
24V |
דימרים (עמעום)
לצורך עמעום גופי תאורה יש לשים לב לדגשים הבאים: לעמעום מהמפסק בקיר יש לוודא קיומם של 2 מרכיבים שונים: להחליף את המפסק הקיים ב*דימר לד* (עלותו בין 100 ל300 ש"ח) (לפעמים אפשר לההסתפק בדימר הישן במידה ויש) ובנוסף יש להוסיף *רכיב המאפשר עמעום* לגוף התאורה (העלות היא החל מנורות ניתנות לעמעום שעולות עשרות שקלים ועד דרייברים לגופי תאורה שמגיעים למאות שקלים) בכל רכישת גוף תאורה המיועד לעמעום (דימור, dimming) מסוג זה חשוב לנו להבהיר שיש סיכוי שפעולת העמעום לא תהיה חלקה ומושלמת ויש סיכוי אפילו לריצודים בשימוש בדימרים שלא באיכות גבוהה או לא מוצאמים לנתונים הטכניים. יש להשתמש בדימרים המיועדים ללדים בלבד (ניתן להשיג אותם אצלנו) ובהם יש אפשרות לכיול האור במקרה של ריצודים. לצורך *עמעום פסי לד ופרופילים במתח נמוך* ניתן להשתמש בדימר שמתחבר בין השנאי לפס הלד או הפרופיל ובעצם להנות מדימרים ידניים או עם שלט שמחירם נע בין 50-150 ש"ח (דימרים בהספקים גדולים יכולים להגיע גם לכמה מאות שקלים) בנוסף קיימים מגוון *גופי תאורה שמגיעים עם שלט* בגוף התאורה שמאפשר לרוב כיבוי והדלקה, החלפת גוון תאורה ועמעום האור את הרכיבים ניתן לאסוף ולקבל שירות עבורם במעבדת לד תאורה בלבד. לצפיה במבחר דימרים יש ללחוץ כאן
קטלוג צבעים RAL:
ניתן לבחור גוונים לצביעה מתוך קטלוג RAL שנמצא בקישור הבא:
את הגוונים האלו אפשר לבחור ולצבוע את גופי התאורה בתוספת תשלום.
הצביעה נעשת במצבעה מקצועית בדומה לצביעת רכבים.